Co je to?
Definice výrazu Alokace. Co znamená odborný pojem Alokace z kategorie Ekonomie?

Co je Alokace?

Vysvětlení pojmu, hesla, definice termínu Alokace

Alokace je pojem pocházející z latiny, ze slova locus, místo. Obecně se jedná o přidělení určitého množství zdrojů příjemci. Tím může být například instituce, nějaký proces nebo projekt. Toto přidělení se může odehrávat prostřednictvím trhu, výroba se řídí poptávkou. Alokace se objevuje ve více oblastech. V investicích jde o to, rozhodnout se, kde se bude investovat. Vzhledem k tomu, že většina investorů dává přednost investovat tam, kde je vyšší zisk a poměrně rychlá návratnost, vstupuje do alokací stát podporou investic ve veřejném zájmu. Další oblastí je alokace rizik, kdy jde o rozdělení možných rizik mezi účastníky projektu.
V sektoru vysílání jde o alokaci vysílacích kmitočtů a pásem, kdy se rozhoduje o umístění, výkonu a používání vysílače různými subjekty. Alokace využívá i strategické plánování větších projektů, v nichž nejde pouze o hledisko hospodářské. Přidělení prostředků hardware a software k procesům a úlohám využívají i operační systémy. Alokace mohou být různých typů, prostředky, které se použijí pouze jednou nebo takové, které lze využívat opakovaně, prostředky přidělované pouze na počet nebo zcela individuálně.


Co je to Alokace? Význam slova, termín, Definice výrazu Alokace. Co znamená odborný pojem Alokace z kategorie Ekonomie?

Provozovatel v žádném případě neručí za aktuálnost údajů uveřejněných na webu. Výše uvedený text byl napsán redaktorkami Superia.cz

Potěší nás, pokud budete sdílet tuto odpověď na otázku co je to Alokace? s vašimi kamarády na Facebooku, Redditu, Pinterestu nebo Twitteru.

  Sdílet na Twitteru      Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu    Sdílet na Redditu      

Termín Alokace je v sekci ekonomie

Klíčová slova: odborný výraz, vysvětlení, odborné názvosloví, popis, co je to Alokace?, ekonomie, definice, přesný význam, termín, informace, synonymum, pojem, názvosloví, lexikon, slovník, heslo, wiki, definice pojmu


Pojem Alokace je v kategorii ekonomie, ilustrační obrázek

Co znamená pojem Alokace? Definice slova, výraz, termín z Wikipedie

Níže uvedený text pochází z webového projektu Wikipedia.cz. Licence CC-BY-SA.

Alokace (z lat. locus, místo) znamená přidělení omezených zdrojů nějakému projektu, procesu, instituci a podobně. Důležitým prostředkem alokace zdrojů v hospodářství je trh, kde se podle Ludwiga von Misese realizuje „vláda spotřebitelů“: o alokaci zdrojů do produkce rozhoduje poptávka.

Internetové odkazy na vyhledávače

Najít heslo Alokace ve fulltextu Seznam.cz

Hledat slovo Alokace ve vyhledávači Qwant

Vyhledat slovo Alokace ve fulltextu vyhledávače Info.com

Hledat termín Alokace na Google.cz

Hledat videa s názvem Alokace na Youtube

Hledat slovo Alokace ve vyhledávači Yahoo

Dál můžete zkusit hledat slovo Alokace například ve Wikislovníku, v ABC slovníku cizích slov a synonym, ve ruském vyhledávači Yandex, v obrázcích, videích a zvucích z projektu Wikimedia Commons nebo v Google překladači.

Další vybraná hesla, odborné termíny a pojmy

Teď již zajisté znáte správnou odpověď na otázku co znamená Alokace? resp. co se vlastně skrývá pod slovem Alokace? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Alokace, odpověď na dotaz co je to Alokace?. Víte např. kdo to je Marilyn Manson? Znáte a víte kdo je Jitka Ježková? Údaje zde uvedené mohou být již neaktuální či zastaralé. Aktualizace článků není pravidelná. Pojmy mohou mít různé významy podle toho o jaký obor se jedná. Doporučujeme vám proto zkusit i jinou sekci než je kategorie ekonomie. Některé pojmy obsahují i krátkou citaci z české Wikipedie včetně internetového odkazu na podrobný popis. Takový typ textu je distribuován pod licencí CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie ekonomie, porovnání grafů, alokace, ilustrační obrázek

Děkujeme za návštěvu projektu shromažďujícího významy slov, známé i neznámé pojmy, popisy termínů, přesné vysvětlení slov, definice odborných pojmů, slovníková hesla s názvem Co Je To?.

Nezapomeňte navštívit partnerskou stránku s tapetami na plochu PC. Na výběr máte z stovky kvalitních fotografií ve vysokých rozlišeních.