Co je to?
Výraz, termín, definice slova Molekulární gastronomie. Co znamená odborný pojem Molekulární gastronomie z kategorie Jídlo?

Co je Molekulární gastronomie?

Co znamená termín Molekulární gastronomie? Vysvětlení pojmu, definice hesla

Molekulární gastronomie, původně molekulární a fyzikální gastronomie, je jeden ze způsobů přípravy pokrmů, při kterém se kombinuje využívání obvyklých surovin a nejrůznějších také běžně užívaných chemických prostředků. Cílem je vytvořit neobvyklé a nové pokrmy. Nejčastěji využívaným postupem molekulární gastronomie je proměna skupenství použitých potravin.
O změny potravin pomocí různých procesů se lidé zajímali již v době před začátkem našeho letopočtu, o molekulární gastronomii se hovoří od devadesátých let minulého století. Největší popularitu zaznamenal tento směr ve Francii. Pracuje s působením na lidské smysly, mění chutě již známých potravin. Oblíbené je zvláště používání tekutého dusíku, které mění právě skupenství potravin.


Co je to Molekulární gastronomie? Význam slova, termín, Výraz, termín, definice slova Molekulární gastronomie. Co znamená odborný pojem Molekulární gastronomie z kategorie Jídlo?

Chyby vyhrazeny. Neručíme za faktickou přednost a aktuálnost informací. Tento text byl napsán redaktory Superia.cz

Líbí se vám definice pojmu Molekulární gastronomie? Pak se o ní podělte s vašimi přáteli na Facebooku, Twitteru, Pinterestu, Redditu nebo na jiné sociální síti.

 Sdílet na Redditu        Sdílet na Facebooku   Sdílet na Pinterestu     Sdílet na Twitteru    

Výraz Molekulární gastronomie je v kategorii jídlo

Klíčová slova: pojem, termín, význam, odborné názvosloví, co znamená, synonymum, formulace, popis, odborný výraz, co je to Molekulární gastronomie?, význam slova, význam pojmu, jídlo, co to je, slovník, wiki, definice, informace


Pojem Molekulární gastronomie je v kategorii jídlo, ilustrační obrázek

Co se můžete dočíst ve Wikipedii o termínu Molekulární gastronomie?

Níže umístěný text je převzat z online encyklopedie Wikipedia.cz. Více zde. Licence CC-BY-SA.

Molekulární gastronomie je moderní způsob přípravy jídel, který využívá běžných surovin společně s chemickými postupy. Využity jsou chemické látky a prostředky, které se standardně používají například pro konzervaci potravinových surovin nebo jejich úpravu. Nejde tedy o znehodnocení jídla chemikáliemi, ale pouze o úpravu pokrmů, která má za cíl vytvořit netradiční stravu. Typickým prostředkem v molekulární kuchyni je změna skupenství surovin.

Molekulární gastronomie

Příklad molekulární gastronomie. Pokrm sestávající se z různobarevných kuliček. Autor: Lounis Aissaoui, zdroj: Pixabay
Příklad molekulární gastronomie. Pokrm sestávající se z různobarevných kuliček. Autor: Lounis Aissaoui, zdroj: Pixabay


Odkazy na jiné online zdroje a weby

Hledat frázi Molekulární gastronomie ve vyhledávači Yandex

Vyhledat výraz Molekulární gastronomie ve fulltextovém vyhledávači Bing.com

Vyhledat heslo Molekulární gastronomie ve fulltextu Seznam.cz

Hledat výraz Molekulární gastronomie ve vyhledávači Ecosia a pomoci tak životnímu prostředí

Hledat pojem Molekulární gastronomie ve Wikizdrojích

Vyhledat pojem Molekulární gastronomie ve Wikislovníku

Dál můžete zkusit hledat slovo Molekulární gastronomie například ve fulltextu Yahoo.com, v projektu slovnik.cz, v Seznam.cz slovníku cizích slov, v Google obrázcích nebo ve slovníku moderních slangových výrazů - Čeština 2.0.

Vybrané termíny, slova, pojmy

Teď už znáte odpověď na otázku jaká je definice termínu Molekulární gastronomie? resp. co se skrývá pod slovem Molekulární gastronomie? Je tu uvedeno krátké vysvětlení odborného pojmu Molekulární gastronomie, odpověď na dotaz co je to Molekulární gastronomie?. Víte např. kdo to je Provokatér? Znáte a víte kdo je Xavier Baumaxa? Doufáme, že chápete, že není v našich silách provádět pravidelnou aktualizaci všech pojmů. Pojmy mohou mít různé významy v závislosti na oboru a kontextu. Radíme proto zkusit hledat pojem Molekulární gastronomie v dalších sekcích tohoto webu, v jiné kategorii než je jídlo. U některých pojmů uvádíme i doplňující definici pojmu z Wikipedie včetně odkazu na konkrétní stránku Wikipedie, kde se dočtete více. Tyto lze přebírat, upravovat a dále šířit při splnění licenčního ujednání CC-BY-SA.

Ostatní texty je možné citovat dle zákona s uvedením zdroje.

Kategorie jídlo, prostřený stůl, molekulární gastronomie, ilustrační obrázek

Vážení čtenáři, musíme vám poděkovat za návštěvu internetového encyklopedického slovníku, který se zaměřuje na zajímavosti, definice odborných pojmů, slovníková hesla, významy slov, popisy termínů, známé i neznámé pojmy s názvem Co Je To?.

Taky máte někdy KOPR? Tím nemyslíme zeleninu, ale trošku hanlivou avšak výstižnou zkratku.